Kända reklamfilmer

Av alla reklamfilmer som har gått genom åren finns det vissa som etsar sig fast på näthinnan. Bland Sveriges mest delade reklamfilmer hittar vi bland annat Volvos reklamfilm Made by Sweden med Zlatan. Även Umeå Energis Living with Lag, som illustrerar hur det skulle kunna vara att leva med den fördröjning som kan uppstå online, delades flitigt. Andra virala reklamfilmer inkluderar SSU:s Never forget to vote, NetOnNets Lager than life med Backstreet Boys och tjänstemannaorganisationen TCO:s Like a Swede, som påvisar hur bra förmåner man som svensk får genom facket.

Mode i reklamfilm

Modeindustrin producerar varje år många populära reklamfilmer.Note: Focus is very narrow, only on the tip of the finger. I höstas visade till exempel H&M en reklamfilm med David Beckham och komikern Kevin Hart som blev viral på sociala medier. I den knappt sju minuter långa filmen får vi följa det minst sagt omaka paret i flera vardagssituationer och självklart är kläderna hela tiden i fokus, men på ett subtilt sätt. H&M är givetvis inte ensamma med att använda reklamfilmer för att nå ut med sina budskap, utan detta görs av alla de stora modebutikerna. Tack vare sociala medier kan reklamklipp idag få spridning på ett helt annat sätt än vad som tidigare var möjligt. Därför visar modebutikerna under alla de fyra årstiderna upp alla tänkbara kläder i sina reklamfilmer. Ett plagg som gör sig lika bra på hösten, som våren är den lika klassiska som trendiga trenchcoaten. Numera finns den att få i flera spännande modeller och en rad olika färger. Klä dig snyggt med en trenchcoat dam!

Klassiska svenska reklamfilmer

Vem har väl glömt Spendrups gamla reklamfilm från 1995 med Robert Gustavsson, som försöker filtrera öl med hjälp av en strumpa? Eller Pripps blås midsommarreklam från 1988? Genom ett sök i Svenska Filminstitutets arkiv hittar du klassiska svenska reklamfilmer genom tiderna, ända tillbaka till 1910-talet! Här kan man titta på flera hundra gamla reklamfilmer och se hur den svenska reklamfilmen har utvecklats under 100 år. Till exempel var det mer naket i tv-reklamen på 70-talet än idag och även modet när det gäller frisyrer och kläder har förstås förändrats en hel del under alla dessa år! Reklamfilmerna innehåller kända, svenska varumärken, såsom SAAB, Arla, Flora, Sibylla, Felix, Estrella, Norrlands Guld och många fler. Detta är en guldgruva för den som är intresserad av reklamfilmer eller svensk kultur och många timmars underhållning och nostalgi väntar här på att upptäckas. Detta utgör också en skatt av inspiration för den som själv har tänkt spela in reklamfilm eller kanske underhållande ochsäljande videoklipp på YouTube.

 

Leave a Reply