Bli din egen grafiska designer

Det är mycket tyckande i konstbranschen men även om man kan studera till både det ena och det andra, så handlar det i grund och botten om hur du uttrycker dig med kreativitet. Du behöver faktiskt inte ha gått en prestigefylld utbildning för att hamna på en framgångsrik reklambyrå. Om du är tillräckligt intresserad och talangfull kan du skapa dina egna kommunikativa mästerverk med grafisk design och formgivning.

Gör dina egna foldrar och logotyper

Med dagens verktyg, ritprogram och online aktörer som erbjuder leverans av profilreklam och tryckta produkter som kunden designat själv, har du en stor fördel. Du som driver ett litet företag behöver tänka på marknadsföring och grafisk design åtminstone ibland. Ditt företag behöver nämligen en logga och vidare andra produkter för att marknadsföras. Det kan gälla tryckt profilreklam, foldrar, snygga nyhetsbrev eller kommunikativa budskap under vissa kampanjer. När det gäller avancerade kampanjer och marknadsföring kan en reklambyrå vara enda nyckeln till ett bra grafiskt resultat, men vid enklare tillfällen som profilreklam och nyhetsbrev finns det mycket du kan göra själv.

I den mån du har möjlighet – kanske i uppstartsperioden när du vill sticka ut lite extra – bör du dock ta hjälp av en expert. Googla Rekryteringsföretag i Stockholm som kan leta efter ett proffs som tillfälligt tar hand om den grafiska biten. I annat fall kan du ge dig på designbiten själv. Har du tidigare arbetat med grafisk design är det givetvis en ännu större fördel eftersom du redan vet hur man kommunicerar på bästa sätt.

Skaffa ritprogrammen och öva

Idag görs det mesta inom grafisk design i datorn tack vare smarta och behändiga ritprogram som InDesign, Illustrator och Photoshop med flera. Dessa program kan du köpa själv och sitta och pilla med på din fritid. Med ritprogram kan du skapa de mest fantastiska produkterna, med exakt rätt färg, teckensnitt och layout. Det finns numera också en hel del gratis ritprogram att ladda ner på nätet där du kan åstadkomma ritningar i 3D-teknik.

Ett tips – välj inte ett alltför svårt program om du är nybörjare eller om du inte är så haj på datorer. Risken finns att du ger upp efter 5 minuter. En del ritprogram har dessutom gratisversioner som du kan börja med innan du blir varm i kläderna och vill ta dig an svårare projekt. Om du vill anlita en leverantör på nätet och designa dina egna foldrar eller kort brukar de ofta ha ett eget digitalt verktyg som kan laddas ner. Med det kan du skapa något fint med dina bilder och designa logotyper och fina layouter. Sedan är det bara att skicka in det du vill ska tryckas upp och vänta på att få produkterna hemlevererade eller till levererade kontoret.

Leave a Reply