Kända grafiska formgivare

Kända grafiska formgivare

Grafisk formgivare kallas den person som arbetar fram och designar utseendet på olika föremål. Det kan handla om en tidning en förpackning, reklamkampanjer eller något så enkelt som att ta fram en logo för ett företag eller varumärke. Arbetet är dock mycket viktigt för att ett företag skall kunna etablera sig, sticka ut från mängden och definitivt från konkurrenterna. Ofta gäller det att få fram så mycket som möjligt om vad företaget står för och representerar samt vad produkten är eller kan göra. Detta skall alltså uttryckas i endast en logotyp eller en kort slogan. Så det är lätt att förstå att de grafiska designernas jobb är mycket viktigt.

Grunnformer

Några av de största och mest framgångsrika företagen i världen har lättigenkännliga logos som har etsat sig fast i vårt medvetande. Ett sådant företag är naturligtvis Apple som har den mycket enkla loggan bestående av ett äpple som det tagits en tugga ur. Symbolen är enkel, har en direkt koppling till företagets namn och associeras direkt med det rätta företaget.

Paul Rand var en känd designer som även han skapade en logotyp för ett datorföretag som man sent kommer att glömma – den klassiska IBM-logotypen togs fram tidigt i företagets historia och lever kvar än idag. En grafisk designer som skapat en annan oförglömlig logotyp inom datorbranschen är brasilianskan Ruth Kedar. Det var Ruth som designade den första logotypen till det internetbaserade företaget Google, som idag är världsledande inom sin bransch. Logotypen finns över allt och går inte att missta sig på.

En svensk grafisk designer som lämnat ett oförglömligt intryck efter sig är Olle Eksell. Han designade under mitten av 1950- talet de nu så berömda ögonen som prydde företaget Mazettis kakaopaket. Idag är trycket en riktig svensk klassiker som trycks upp som posters och som många inredningsintresserade har på sina väggar hemma. Med en snygg och professionellt utförd inramning kan faktiskt mycket av det som klassas som grafisk design användas som konst. Den hängs med fördel upp på väggar i hem eller på arbetsplatser som något trevligt att vila ögonen på för de som vistas där.

Leave a Reply