Kunskaper för en designer

Den som arbetar med grafisk formgivning behövs hela tiden fortbilda sig. Desto större grund man står på, desto lättare är det att hela tiden lägga till mindre kunskaper för att förbättra kunskaperna inom grafisk design och formgivning. Världen står aldrig still och ny teknik och nya möjligheter ställer med jämna mellanrum helt nya krav för formgivare och designers värden över.

Digital typografi

Den som arbetar med visuella alster kommer förr eller senare behöva vässa sina kunskaper när det kommer till typografi. Inte minst när frågor om tillgänglighet är på tapeten nr det kommer till digitalt material, så finns ett stort kunskapsbehov kring typografi och dess olika användningsområden. När mycket material numera skapas för att fungera på olika plattformar och skärmstorlekar behöver även texten anpassas för att se bra ut i alla olika tänkbara riktningar. Den som behärskar grunden inom typografi kan enkelt fortbilda sig inom digital typografi och webben är nästintill översvämmad av olika kurser och kursmaterial inom området.

Bildretuschering

Idag kan nästan vem som helst piffa upp sina bilder och därför har kravet på de som arbetar som proffs inom området blivit något högre, för att kunna marknadsföra sina tjänster. Program som Adobe Photoshop och Adobe Lightroom är fortfarande några av de mest förekommande programmen som används. Genom att sätta sig in i de senaste versionerna av programvarorna kan man enkelt få den fortbildning som krävs för att hänga med i utvecklingen. Ofta handlar det om att ”städa upp” bilder som är ojämnt fokuserade men det är ven bra att kunna ändra alltifrån bakgrund till färgnyanser. Klyschan att en bild säger mer än tusen ord, har aldrig förr stämt in med verkligheten som i dagens bildbaserade värld.

UX-design

Inom designbranschen är det bra att vara insatt i så kallad UX-design, även för dem som inte arbetar uteslutande med webbsidor. Tillgänglighetsfrågor på nätet, samt hur man skapar en användarvänlig miljö, är idag viktiga begrepp ävensom inom grafisk formgivning. Det finns många snabb-kurser att gå för dem som vill sätta sig in i ämnet och det finns många inspirerande TED talks att sätta tänderna i, för den som vill uppgradera sin verktygslåda. Allt mer flyttar in på nätet så området för UX-design, har verkligen blivit ett ”måste” för alla formgivare att åtminstone skaffa sig grundläggande förståelse för. Många kreativa bemanningsföretag erbjuder redan idag tjänster inom området och UX-design är överlag på stark frammarsch.

VR

VR eller virtual reality är en teknik som på allvar börjar slå sig fram på marknaden. Det kommer att finnas ett stort behov av proffs som kan utveckla och formge de miljöer som kommer att användas. Förmodligen kommer vi i framtiden att använda våra skärmar på ett helt annat sätt, och då krävs det att designers och formgivare förstår sig på tekniken.

Leave a Reply