Frilansa som grafisk designer

Grafisk design börjar oftast som en hobby. Man börjar med att teckna på papper och sedan börjar man intressera sig för digitala verktyg som Photoshop, Illustrator och Indesign. När du har lärt dig någon programvara kan du relativt enkelt omvandla din hobby till din huvudsakliga inkomstkälla.

Starta ett företag

Om du vill börja ta betalt för dina tjänster kommer du snabbt upptäcka att dina kunder vill att du ska kunna fakturera dem. Det bästa sättet för dig att kunna erbjuda fakturering är att ha ett företag. Allt du behöver för att starta ett företag är en F- eller FA-skattsedel och vara momsregistrerad. Läs mer om att

 

starta en enskild näringsverksamhet som numer även är gratis.

Finansiera ditt företag

Att frilansa som grafisk designer är inte förknippat med stora startkostnader. En dator äger redan de flesta idag och programvaror betalar man oftast månadsvis för.

Inledningsvis kan det dock vara tufft med betalningsvillkor på 30 dagar och behöva vänta på pengarna. Att sälja faktura är en bra metod för att snabbt få pengarna direkt på kontot. Upp till 99 % av fakturabeloppet kan betalas ut direkt mot en liten avgift.

Hitta nya uppdrag

Idag finns det många plattformar som kopplar samman uppdragsgivare med frilansare. Själva plattformen tar några procent av fakturerat belopp mot att de förmedlar tjänsten. Men mängden uppdrag som finns på dessa plattformar är värt varenda krona! Genom att använda en bra plattform når du ut till kunder över hela världen!

Sök på Google efter ”freelance platform” till exempel och besök respektive plattform. Läs igenom villkoren och vad frilansare tycker om de olika plattformarna. Alla har sina för- och nackdelar.

Börja med låg prissättning

I början av din frilanskarriär har du kanske inte många referensjobb att visa upp. Det du då kan konkurrera med är låg prissättning.

Kunder utvärderar alltid pris och kvalitet. De vill helt enkelt ha så mycket som möjligt för så lite pengar som möjligt. Har du inga tidigare uppdrag att visa upp så blir det svårt att få riktigt bra betalt, eftersom kunden inte vet exakt vad denne får.

Ett sätt att snabbt öka ditt arvode är att hitta en nisch med låg konkurrens. Oftast leder

svag konkurrens till höga priser eftersom du då kan bli bäst på området.

Dubbla ditt arvode

När du har samlat ihop några referensjobb kan du börja öka ditt arvode. På dessa frilansplattformar kommer du snabbt upptäcka att det rasar in förfrågningar när du väl har bra jobb att visa upp och goda referenser. Du kommer knappt att ha tid att svara på alla förfrågningar – ett riktigt lyxproblem med andra ord! Då är det dags för dig att dubbla ditt arvode. Detta är något du kan göra även längre fram för att tjäna ännu bättre.

Leave a Reply